Lukt het nog een beetje, positief blijven? Lukt het nog een beetje, positief blijven?
Positief blijven
Je durft het haast niet meer te zeggen: “Blijf positief!”
Op veel Kerstkaarten las ik als Nieuwjaarswens de woord-speling: “Blijf negatief (met een positieve ondertoon)”. Dat sloeg natuurlijk op corona-testen die we zo nu en dan ondergaan, waarbij een negatieve uitslag positief nieuws is. 

Lukt het nog een beetje, positief blijven? De omstandigheden van de afgelopen week maken het er niet gemakkelijker op: nog minder bezoek, de avondklok, en dan de gewelddadige reacties daarop… om van te schrikken.

Reden te meer om het je elke dag weer opnieuw voor te nemen en het ook te doen: positief blijven. Over alle hobbels en door alle kuilen heen blijven uitzien naar de dag waarop we weer wat “normaler” kunnen leven dan nu: wat meer contact, wat meer ontmoeting, wat meer vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. En op weg daar naartoe: blijven genieten van al het goede, dat het leven ook nog steeds biedt! 

In de Nieuwjaarsdienst op 3 januari, met het thema De beste wensen, lazen we (bewerkte) woorden van Mahatma Gandhi. Gandhi leidde aan het begin van de twintigste eeuw de strijd voor een onafhankelijk India. Hij wees elke vorm van geweld af, en koos voor “actieve geweldloosheid”. Zijn woorden klonken zo:
 
  • Zorg dat je verlangens positief zijn, want je verlangens worden wensen.
  • Zorg dat je wensen positief zijn, want je wensen worden woorden.
  • En als je woorden positief zijn, dan groeien ze uit tot positieve daden.
  • Zijn je daden positief, dan groeien ze uit tot positieve gewoonten.
  • En die positieve gewoonten worden positieve waarden.
  • En die positieve waarden worden je bestemming.

Zo gaat het met positieve verlangens. Spreek ze uit, elke dag, in een positieve wens. En als je je wensen maar vaak genoeg uitspreekt dan ga je er vanzelf ook naar handelen…en dan worden ze op zekere dag werkelijkheid.
Zullen we het proberen, positief blijven, elke dag opnieuw? Als je het leuk vindt om je ervaringen te delen, dan lees ik het graag !      marti.koster@kruiskerkeerbeek.nl
 

Marti Koster, 2 februari 2021
 
terug