Overdenking van ds Marti Koster in KruisPunt nr. 8 Overdenking van ds Marti Koster in KruisPunt nr. 8

 
VERLANGEN                  VERWACHTING                  GEBOORTE
Op zondag 11 oktober beleefden we samen een Nu FF Anders viering met het thema 'Verlangen'. We luisterden naar 'liedjes van verlangen'  en begrepen dat niet ieder verlangen zomaar waarheid wordt. Naar het voorbeeld van Ruth leerden we dat je ook zelf stappen moet zetten om je verlangen te verwerkelijken. En denkend aan de vrouw van Lot bespraken we dat je niet verder komt met je leven, wanneer je te veel blijft hangen in het terug verlangen naar het verleden. Net zo min helpt het om maar eindeloos te verlangen naar iets dat misschien ooit zal gaan gebeuren, zonder te zien wat er hier en nu, vlak voor je ogen, gebeurt.

Inmiddels is het november. Herfst is de tijd van verlangen, zoals bovenstaand lied omschrijft. Maar in de loop van de herfst groeit dat verlangen uit tot verwachting… we hopen en vertrouwen erop dat het licht zal doorbreken na een periode van duisternis. We verwachten het in de natuur, maar ook lezen we het terug in de Bijbel: in een donkere periode verschijnt een ster aan de hemel en breekt het licht door in de geboorte van een kind, Jezus van Nazareth. Aan het einde van de herfst, aan het begin van de winter is het dan zo ver: verlangen is uitgegroeid tot verwachting en de verwachting eindigt met de Geboorte van Christus. 

We gaan het weer vieren, Kerst, ook dit jaar. Hoe, dat weten we nog niet, maar gevierd wordt het! Want dit verhaal geeft ons hoop. Dit verhaal vertelt ons van doorgaan, van blijven geloven en blijven vertrouwen dat het goed komt. Ieder duister wacht een morgen, in dat licht is alles nieuw, zegt het lied. Als er iets is dat we in deze dagen en tijden nodig hebben, dan is het wel het verhaal van verlangen, dat uitgroeit tot verwachting en uitmondt in de geboorte van het Licht, dat in een Kind gekomen is.

Dit verhaal inspireert ons, daagt ons uit, zet ons in beweging… en als wij nu maar op weg gaan en stappen zetten in de goede richting, dan gaat het gebeuren, dan wordt God zichtbaar onder de mensen, dan wordt het Kerst.

dominee Marti Koster
 
terug