De purperslak De purperslak
Kado
Het is al lang geleden… op startzondag 6 september 2020 maakt Alexander der Nederlanden tijdens de dienst aan de hand van het verhaal van Lydia de purperverkoopster, een bijzondere tekening.
Lydia was in de Bijbel de stichteres van de eerste geloofsgemeenschap van volgelingen van Jezus in Europa. Ze handelde in purper, een zeer kostbare kleurstof die men uit de purperslak haalde. Met die kleurstof experimenteerde Lydia net zo lang, totdat zij haar wollen stoffen kon kleuren met de prachtige warme rode tinten.

Zo mag ook ons leven zijn. We hebben een “slak” gevonden met daarin een kostbare kleurstof: ons geloof, de boodschap van geloof, hoop en liefde, die gestalte kreeg in het leven van Jezus: deze kleurstof geeft ons leven kleur en glans, verrijkt ons leven, laat ons leven stralen. Deze boodschap mogen we onderzoeken, ermee experimenteren, we mogen steeds opnieuw en steeds op een andere manier ons leven er kleur en diepte en glans mee geven.

Alexander tekende tijdens de dienst een purperslak. Na afloop beloofde hij dat hij de tekening zou afmaken en deze zou schenken aan de kerk. Zondag 7 februari was het zo ver. Tijdens de dienst overhandigde hij de tekening aan onze geloofsgemeenschap.

Hij vertelde erbij:
“In haar zoektocht naar de perfecte kleur is Lydia de purperslak tegengekomen. Met deze slak is zij in staat de kleur purper te maken. Dit kon alleen door veel te experimenteren. Door het levende proces van het experimenteren begon Lydia steeds dichter bij de juiste kleur te komen. Dit levende proces is in de tekening weergegeven door alle organismen, die uit de slak kruipen.
Om de perfecte kleur van purper te krijgen moet Lydia haar werk tot op het laatste detail perfect maken. Dit proces kost haar zo veel tijd en werk dat het eigenlijk meer werk is dan het vinden van de kleur zelf. Dit proces is weergegeven door de omliggende lijnen. Het perfectioneren van de illustratie lukte alleen door het trekken van al deze lijntjes. 
De illustratie zelf is bewust in zwart wit gelaten. Wanneer ik de illustratie zou hebben ingekleurd, zou je zien wat ik erin zie. Door het niet in te kleuren laat ik het aan de kijker over wat hij of zij erin ziet.”

Met deze woorden deed Alexander afstand van zijn kunstwerk en nodigt hij ons uit om door te gaan met het onderzoeken van ons geloof en om ons leven daarmee in te kleuren en diepgang en glans te geven.

Alexander, namens iedereen, dank je wel voor dit prachtige geschenk! We gaan het een mooi plekje geven in de kerk.

Dominee Marti Koster


 
terug