Activiteiten Vorming en Toerusting Activiteiten Vorming en Toerusting

We geven je een inkijkje in onze overwegingen:
Aanvankelijk hebben we gezegd:

Een film kijken geeft ons de mogelijkheid weer eens in de kerk te zitten.
Toch willen we niet ineens teveel activiteiten in de kerk ontplooien en wachten eerst onze ervaringen met de kerkdiensten van september af. 
De september-activiteiten hebben we niet door laten gaan. We hoopten dat de in oktober en november geplande activiteiten wel door konden gaan.
Er kwam echter een update op 30 september van de PKN: Aan alle protestantse gemeenten wordt een dringende oproep gedaan om terughoudend te zijn met andere bijeenkomsten dan kerkdiensten door deze uit te stellen of indien mogelijk digitaal te verzorgen. 


Deze oproep is aanleiding om de binnenkort geplande activiteiten van de commissie vorming en toerusting NIET door te laten gaan!
Deze bijeenkomsten vervallen:

27 Oktober 2020 'Laatste levensfase' door Jean Jacques Suurmond

26 November 2020 'De Islam en het Christendom' door ds. Wout OosterhofGaat NIET door:
Dinsdag 27 oktober, Kruiskerk, aanvang 20.00 uur
'Laatste levensfase' door Jean Jacques Suurmond
Jean Jacques Suurmond zal met ons praten over een waardig levenseinde.
Er is ook informatiemateriaal over het levenstestament.
Er heerst een zekere angst om over die laatste levensfase te praten. We willen geen afscheid nemen, zeker niet definitief. Toch worden we ertoe gedwongen door bv. de vraag naar orgaandonatie. We moeten beslissen of we orgaandonatie toestaan of juist niet, of dat we die keuze na ons overlijden overlaten aan onze naasten. Maar er is zoveel meer. Wie laten we toe in die laatste fase, welk medisch handelen.
Het zijn zomaar een paar vragen. Deze avond zal ons zeker aan het denken zetten.
Emeritus predikant Jean Jacques Suurmond is onder andere bekend als columnist in het katern Religie & Filosofie van het dagblad Trouw, door zijn boeken en door vele wetenschappelijke publicaties. Hij is nog steeds werkzaam als coach voor mensen met spirituele leervragen.
Graag van tevoren opgeven, via e-mail heeft de voorkeur: t.cornet@harkes.nu
of telefonisch (evt. via het antwoordapparaat) 0313 23 10 76Terugblik op de Jan Mankes tentoonstelling
Jan Mankes 15 april 1889 - 23 april 1920
In september is in de Kruiskerk een expositie gehouden met de werken van een schilderswedstrijd 'In de geest van Jan Mankes', waarbij kunstenaars uit het hele land werken konden insturen, geïnspireerd door Mankes.
De 50 beste werken zijn geselecteerd door een deskudigenjury en een publieksjury.
Deze 50 werken vormden de expositie die van 16 t/m 26 september was te bezoeken in de Kruiskerk.


Jan Mankes is een kunstschilder, reeds bij leven beroemd. Een kunstschilder van verstilde werken in Eerbeek. Van 1916 tot 1920 woonde hij vlakbij de Kruiskerk in Eerbeek. Hij zocht de bosrijke omgeving en de schone lucht op, omdat hij aan tuberculose leed. Jan Mankes was getrouwd met Annie Zernike, een theologe. Zij was de eerste vrouwelijke predikant van Nederland.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de kunstschilder Jan Mankes is overleden in Eerbeek. De officiële start van het Jan Mankes herdenkingsjaar in Eerbeek was op 26 april 2020 met de onthulling van een gedenkplaquette. De activiteiten van Stichting 100 jaar Jan Mankes lopen waarschijnlijk door tot in november 2020.
Het programma wordt, waar nodig, aangepast aan de richtlijnen van de overheid.


Josha Zwaan schrijft over Jan en Annie Mankes-Zernike het verhaal 'Dood snipje'.
Deze publicatie in de reeks bibiofiele uitgaven van de Brummense uitgeverij De Geiten Pers wordt binnenkort gepresenteerd.

Op visitbrummen-eerbeek.nl vind je een folder/wandelroute met bijzondere plekken gerelateerd aan Jan Mankes en Max Weber.
Voor meer informatie zie www.100jaarjanmankes.nl

                        
 
terug